Solid Overname
 

Advies & waardebepaling

Om de verkoop of aankoop van een bedrijf zo optimaal mogelijk te laten verlopen, hebt u er alle voordeel bij om een gespecialiseerde en onafhankelijke tussenpersoon in te schakelen die uw belangen behartigt. Door zijn jarenlange ervaring is Solid de aangewezen partner voor een professionele ondersteuning en deskundig advies gedurende het overnameproces. 

Voorbereiding van de overdracht

Een goede voorbereiding is cruciaal voor een geslaagde bedrijfsoverdracht. Wij brengen alle aspecten van de onderneming in kaart en bekijken samen met u wat uw persoonlijke en financiƫle doelstellingen zijn. We gaan na waar er eventueel nog aanpassingen moeten gebeuren en bespreken de mogelijke overnamescenario's.

Een sterk businessplan

Een degelijk businessplan uitwerken helpt niet alleen uzelf maar ook mogelijke overnemers om een duidelijk beeld te krijgen van de onderneming in zijn huidige en toekomstige staat. De uitgeoefende activiteiten, de markt, de mensen actief in de onderneming en het financieel plan, al deze informatie geeft een beter zicht op de haalbaarheid van het project en de mogelijke risico's. Een goed businessplan opstellen is echter niet eenvoudig. Solid kan terugvallen op zijn jarenlange ervaring met bedrijven uit diverse sectoren om een degelijk ondernemingsplan samen te stellen op maat van uw onderneming.

Uitkoopregeling onder de vennoten

Soms dringt er zich een uitkoopregeling op voor een of meerdere vennoten. Vaak gaan hier veel emoties mee gepaard, ongeacht of dit gebeurt tussen familiale of niet-familiale aandeelhouders. Een objectieve partij die hierin tussenkomt is dan ook aangewezen om te bemiddelen tussen de verschillende betrokkenen en zo te vermijden dat er spanningen ontstaan die de overname in het gedrang kunnen brengen. Solid biedt u in deze situatie uitgebreid financieel en strategisch advies.

Financieel advies

Bij eender welk type overname (een leveraged buy-out, een management buy-in of een management buy-out) helpt Solid u met de uitwerking van een gepaste financieringsstructuur. We ondersteunen u bij de opmaak en presentatie van investeringsdossiers voor financiĆ«le instellingen of mogelijke externe financiers. We analyseren de onderneming met het oog op de verkoop en bekijken o.a.: 

  • hoeveel eigen inbreng moet er worden gerealiseerd.
  • welke de gebruikelijke looptijden van het krediet zijn voor een dergelijke investering.
  • welke zekerheden er moeten worden gegeven.
  • of er beroep kan worden gedaan op het participatiefonds en/of de Vlaamse waarborgregeling.

Waardebepaling

Daarnaast bepalen we ook de waarde van de onderneming zodat u zich, los van de emotionele waarde, bewust bent van de verkoopwaarde. Dit is zowel nuttig voor ondernemers die op korte of op lange termijn hun bedrijf willen verkopen als voor overnemers die een bepaalde zaak op het oog hebben.